Het wonder in het ijzer

IJzer is één van de elementen die naar voren zijn gehaald in de Qor-aan. In Soerah Al-H’adied, dat ijzer betekent, lezen we:

“…En Wij hebben het ijzer neer gezonden, waarin grote macht is en voordelen voor de mensheid…”
(De Heilige Koran: 57:25)

Het woord “neer gezonden” dat gebruikt is in dit Vers, kan metaforisch gezien worden om uit te leggen dat ijzer gegeven is ten gunste voor de mensen. Maar als we de letterlijke betekenis van het woord in beschouwing nemen, wat “natuurkundig neer gezonden vanuit de lucht” is, realiseren we dat dit Vers duidt op een groot wetenschappelijk wonder.

Dit is omdat moderne astronomische ontdekkingen hebben onthuld dat het ijzererts dat we in onze wereld vinden, afkomstig is van gigantische sterren uit de ruimte.

De zware metalen in het universum worden geproduceerd in de kern van grote sterren. Ons zonnestelsel bevat echter geen geschikte structuur om zelf ijzer te produceren. IJzer kan alleen geproduceerd worden in vele grotere sterren dan de zon, waar de temperatuur een paar honderd miljoen graden bereikt. Wanneer de hoeveelheid ijzer een bepaald niveau overschrijdt, kan de ster het niet langer vasthouden en uiteindelijk zal de ster exploderen in wat men noemt een “nova” of een “supernova”. Als resultaat van deze explosie worden er meteorieten die ijzererts bevatten in het universum verspreid en bewegen door de kosmische ruimte totdat ze worden aangetrokken door een zwaartekracht van een hemellichaam.

Dit alles laat zien dat ijzer niet gevormd is op aarde, maar dat het ‘gedragen’ werd door meteorieten van exploderende sterren en werd “neer gezonden” op aarde, op precies dezelfde manier zoals is verklaard in het Vers. Het is duidelijk dat men dit feit niet wetenschappelijk wist in de 7de eeuw, toen de Qor-aan geopenbaard werd.

 

Bekijk ook de video’s

[video_lightbox_youtube video_id="sU8GORATP14" width="640" height="480" auto_thumb="1"]
Share Button