De zon beweegt ook voort!

En de zon beweegt zich naar haar bestemming. Dat is het gebod van de Almachtige, de Alwetende. (De heilige koran  36:38)

Voor een lange tijd in de geschiedenis heeft de mensheid gedacht dat de aarde stil stond en de zon om de aarde heen draaide. Later, kwamen Copernicus, Kepler en Galileo met de theorie dat de aarde om een stilstaande zon heen draaide. Dit was een belangrijke ontdekking voor de wetenschap, echter zou later blijken dat dit een onjuiste constatering is.

Het was zelfs nog later dat, dankzij geavanceerde telescopen en ophoping van kosmologische gegevens, werd geconcludeerd dat de zon ook bewoog en de aarde om de zon heen draaide. Ondanks dat deze wetenschappelijke ontdekking zo lang op zich heeft laten wachten, was de beweging van de zon al 1400 jaar geleden geopenbaard in de Quran. In tegenstelling tot de bewering dat de zon in een vicieuze cirkel om de aarde heen draait of dat de zon stil staat, verklaarde de 38e vers van surah “Ya-Seen” juist dat de zon beweegt naar zijn bestemming. Net als bij andere onderwerpen, is de Quran ook de eerste bron die de beweging van de zon juist heeft beschreven.

Share Button